Katalitički efekat meda na stvaranje redukujućih šećera i HMF tokom hidrolize saharoze
Glavni sadržaj članka
Apstrakt
Dopunska ishrana pčela invertnim sirupom predstavlja najpopularniji način prihrane. Pčelari često pripremaju invertni sirup dodatkom kiseline rastvoru saharoze na povišenim temperaturama. Međutim, proizvodnja invertnog sirupa u nekontrolisanim uslovima pH, temperature i vremena može uzrokovati nastanak 5-hidroksimetil-2-furaldehida (HMF), štetnog za pčele. Visoko kvalitetan invertni sirup dobija se hidrolitičkom razgradnjom saharoze pomoću enzima invertaze. Pošto med sadrži enzim invertazu, može se koristiti kao biokatalizator inverzije saharoze. U radu je ispitan sadržaj redukujućih šećera nastalih delovanjem bagremovog meda na 50 mas.% rastvora saharoze. Odnos mase redukujućih šećera i saharoze na 40 °C, nakon 5 dana hidrolize i pri koncentraciji meda 10 mas.% iznosio je 0,30 g redukujućih šećera/g saharoze. Najveći sadržaj redukujućih šećera postignut je na temperaturi 35 °C, nakon 48 h invertovanja. U svim uzorcima sirupa hidrolizata dobijenim na različitim temperaturama (35–65 °C) detektovan je HMF u koncentracijama manjim od 4,32 mg kg–1. Ustanovljen je visok stepen negativne korelacije (koeficijent linearnosti –0,94) između parametara volumetrijskog i polarimetrijskog praćenja reakcije hidrolize.
Detalji članka
Broj časopisa
Rubrika
Kada je rukopis prihvaćen za objavlјivanje, autori prenose autorska prava na izdavača. U slučaju da rukopis ne bude prihvaćen za štampu u časopisu, autori zadržavaju sva prava.
Na izdavača se prenose sledeća prava na rukopis, uklјučujući i dodatne materijale, i sve delove, izvode ili elemente rukopisa:
- pravo da reprodukuje i distribuira rukopis u štampanom obliku, uklјučujući i štampanje na zahtev;
- pravo na štampanje probnih primeraka, reprint i specijalnih izdanja rukopisa;
- pravo da rukopis prevede na druge jezike;
- pravo da rukopis reprodukuje koristeći fotomehanička ili slična sredstva, uklјučujući, ali ne ograničavajući se na fotokopiranje, i pravo da distribuira ove kopije;
- pravo da rukopis reprodukuje i distribuira elektronski ili optički koristeći sve nosioce podataka ili medija za pohranjivanje, a naročito u mašinski čitlјivoj/digitalizovanoj formi na nosačima podataka kao što su hard disk, CD-ROM, DVD, Blu-ray Disc (BD), mini disk, trake sa podacima, i pravo da reprodukuje i distribuira rukopis sa tih prenosnika podataka;
- pravo da sačuva rukopis u bazama podataka, uklјučujući i onlajn baze podataka, kao i pravo prenosa rukopisa u svim tehničkim sistemima i režimima;
- pravo da rukopis učini dostupnim javnosti ili zatvorenim grupama korisnika na osnovu pojedinačnih zahteva za upotrebu na monitoru ili drugim čitačima (uklјučujući i čitače elektonskih knjiga), i u štampanoj formi za korisnike, bilo putem interneta, onlajn servisa, ili putem internih ili eksternih mreža.
Kako citirati
Reference
V. Ceksteryte, J. Racys, The quality of syrups used for bee feeding before winter and their suitability for bee wintering, J. Apic. Sci. 50 (2006) 5–14
F.J. Morales, Hydroxymethylfurfural (HMF) and related compounds, in: Process-Induced Food Toxicants: occurence, formation, mitigation and health risks, R.H. Stadler, D.R. Lineback (Eds.), Wiley–Blackwell, Hoboken, NJ, 2009
L. Bailey, The effect of acid-hydrolysed sucrose on honeybees, J. Apicult. Res. 5 (1966) 127–136
B.W. Le Blanc, G. Eggleston, D. Sammataro, C Cornett, R.Dufault, T. Deeby, E. St Cyr, Formation of hydroxy-methylfurfural in domestic high-frucose corn syrup and its toxicity to the honey bee (Apis mellifera), J. Agric. Food Chem. 57 (2009) 7369–7376
Т. Jachimowicz, G. El Sherbiny, Zur Problematik der Verwendungvon Invertzucker fur die Bienenfutterung, Api-dologie 6 (1975) 121–143
L. Zirbes, B.K. Nguyen, D.C. de Graaf, B. De Meulenaer, W. Reybroeck, E. Haubruge, C. Saegerman, Hydroxy-methylfurfural: A Possible Emergent Cause of Honey Bee Mortality, J. Agric. Food Chem. 61 (2013) 11865−11870
R. Van der Zee, L. Pisa, Bijensterfte 2009–10 en toxische invertsuikersiroop, NCB Rapport 02/2010Nederlands Centrum Bijenonderzoek: Tersoal, The Nederlands, 2010, pp. 1–15
H.D. Belitz, W. Grosch, P. Schieberle, Food Chemistry, 4th revised and extended ed., Springer-Verlag, Heidel-berg, 2009
L.P. Oddo, M.G.Piazza, P. Pulcini, Invertase activity in honey, Apidologie 30 (1999) 57–65
G. Šarić, D. Matković, M. Hruškar, N. Vahčić, Character-isation and Classification of Croatian Honey by Physico-chemical Parameters, Food Technol. Biotech. 46 (2008) 355–367
B.Lichtenberg-Kraag, Saccharose degradation over time in stored honey: influence of time, temperature, enzyme activity and botanical origin, J. Food. Nutr. Res. 51 (2012) 217–224
S.A. Strojkov, Invertirovannyj sirop, Pchelovodstvo 7 (1990) 27–28
S. Bogdanov, Harmonized Methods of the International Honey Commission, IHC; http://www.bee-hexagon.net/files/file/fileE/IHCPapers/IHC–methods_2009.pdf, 2009
International Conference of Harmonisation (ICH): Harmonised Tripartite Guideline – Validation of Analytical Procedures: Methodology Q2B, 1996.
F.X. Kammerer, Aktueller stand der erkenntnisse über die fütterung von bienen mit zucker, Imkerfreund 1 (1989) 12−14
M. Ozcan, D. Arslan, D.A. Ceylan, Effect of inverted sucrose on some properties of honey, Food Chem. 99 (2006) 24–29.